Przedmiotem projektu jest utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności dla branży spożywczej w dziedzinie Przetwórstwo mleczarskie w Zespole Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem

Cel główny przedsięwzięcia stanowi wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w branży spożywczej, poprzez utworzenie i wsparcie funkcjonowania BCU w dziedzinie Przetwórstwo mleczarskie i przeszkolenie uczestników, w tym uczniów/studentów, osób dorosłych i nauczycieli kształcenia zawodowego.

Wartość projektu ogółem: 14 102 213,88 PLN

Dofinansowanie z UE: 11 968 679,98 PLN

BCU będzie kształcić, poprzez szeroką gamę szkoleń i kursów przyszłe kadry w branży, upowszechniać współpracę środowiska kształcenia zawodowego, nauki, biznesowego, promować branżę i wskazywać jej potencjał rozwojowy, podejmie działania integrująco-wspierające, innowacyjno-rozwojowe oraz doradczo-promocyjne. BCU na bieżąco będzie definiować i reagować na potrzeby pracodawców i dostosowywać działania w obszarze kształcenia i doskonalenia zawodowego dzięki czemu dostarczymy na rynek pracy wysoko wykwalifikowane kadry. Uczestnicy kursów i szkoleń pozyskają wymaganą wiedzę i kwalifikacje, adekwatne do potrzeb sukcesywnie zmieniającego się rynku pracy. Ponadto, realizacja projektu przyczyni się do zwiększenia możliwości przebranżowienia się osób z zupełnie innej dziedziny, a także doskonalenia kompetencji nauczycieli kształcenia zawodowego. Ponadto, dzięki zapewnieniu przez Wnioskodawcę dalszego funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności możliwe będzie długotrwałe wsparcie rozwoju polskiej gospodarki i branży przetwórstwa mleczarskiego. Tym samym, przedmiotowy projekt zapewniać będzie długoterminowe efekty, pozwalające na dostosowanie systemu edukacji zawodowej do faktycznych potrzeb rynku pracy i zapewnienie dla potencjalnych pracodawców wykwalifikowanej kadry pracowniczej.

Fundusze Europejskie Program Regionalny Podlaskie