Warsztaty gastronomiczne w „Regent Warsaw Hotel” w Warszawie uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciechanowcu.
Dnia 23. 05. 2023 roku w ramach projektu „Profesjonalizm w działaniu, skuteczność w przyszłości ” odbył się wyjazd uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciechanowcu do hotelu „Regent Warsaw Hotel” w Warszawie.
Wśród uczestników warsztatów znaleźli się uczniowie klas Ic, IIc i III a technikum. Opiekunami grupy były Panie Karolina Wojtkowska i Ewelina Kozłowska. Zajęcia kulinarne odbywały się pod czujnym okiem prowadzących: Pani Agnieszki Bogusz, Pana Sylwestra Sanetas oraz Pana Andrzeja Wrzosek. Program warsztatów rozpoczął się od zwiedzania hotelu, poznania jego struktury, zwyczajów i personelu. Uczniowie mieli możliwość zadawania wnikliwych pytań, które umożliwiły im lepsze zrozumienie jego funkcjonowania i sposobu zarządzania.
Głównym punktem wyjazdu były warsztaty gastronomiczne, w których młodzież podzielona na trzy grupy, pod kierunkiem prowadzących, przygotowała pyszne potrawy. Grupa pierwsza zajęła się przygotowaniem przystawki, placków ziemniaczanych z zielonymi i białymi szparagami, gzikiem, jajkiem poche i sosem holenderskim. Grupa druga miała za zadanie przyrządzić obiad- confitowane udko kaczki z gotowanymi ziemniakami, puree z czerwonej kapusty oraz sosem porzeczkowym. Trzecia grupa musiała wykazać się kreatywnością i zaserwować deser, który został udekorowany kompozycją ze świeżych owoców i ziół. Wszystkie elementy świetnie współgrały ze sobą, a smak deseru był idealnie wywarzony. Młodzi kucharze wykazali się prawdziwą umiejętnością pracy zespołowej i poradzili sobie niczym prawdziwi szefowie kuchni!
Na koniec czekała niespodzianka, pyszny tort dedykowany młodzieży naszego technikum, którzy na kilka godzin wcielili się w role mistrzów kulinarnych i mogli zasmakować pracy w tak wyjątkowym miejscu.
Chcielibyśmy podziękować pracownikom hotelu „Regent Warsaw Hotel” za serdeczne przyjęcie, poświęcony czas, cudowną atmosferę i przekazaną wiedzę.